Recenziranje IV – 6. do 13. septembar 2020.

Nova sedmica, nova razočarenja. Prilično slaba sedmica što se produkcije tiče, valjda je početak školske godine oduzeo snagu i fokus pa se umjetnici štekaju za bolje dane. Ove sedmice preporučam Kendija, Danijela Kovača, Niku Nikolića, Gobline, elliot a imamo i trending i jutjub zvijezde kao i veterane Sandru Afriku i Radeta Šerbedžiju. Više lošeg no dobrog.

Dobrodošli u ovonedeljni pregled muzičkih noviteta iz regiona! U slavu čuvene zagrebačke komentatorke umjetničkog klizanja Milke Babović ocjene će ići od 0.0 do 6.0. Znači 0.0 prazna ploča, 6.0 – to je nivo Little wing ili tako nekog remek-djela.

Ida Prester – Kvar

Ida Prester i svi njeni muzički i ostali medijski pojavni oblici su pozitivna pojava, ona je pozitivna žena, ja cijenim njenu angažovanost (mada je ponekad ima i previše, ne angažovanosti nego nje) ali jednostavno slabo sam ja tu nalazio nekog muzičkog kvaliteta. Poštujem i to što se oko tekstova potrudi, što to nije na prvu loptu, ali i ovaj novi uradak, Kvar, mene podsjeća na Denis i Denis za početak treće dekade XXI vijeka. Priča je to o nekoj ljubavi koja je na strmopizdu, o tome kako je ona pokušala da to spasi na različite načine, ima tu natruha duhovitosti u tekstu na podlogu u vidu nekog siromašnog elektro-popića, ali jednostavno mene ovo ne vozi, kao ni arti farti spot. Jbg, pokušao sam, stvarno ali ne radi me pa to ti je. Kao što me ne rade ni špargle niti kraft piva. Nije ovo za mene, daj pečenje i Tuzlansko.

Ocjena: 2,4 Milke Babović

Madresi – 13. prase

Još jedna iz edicije “rokeri/pankeri se bore protiv posrnuća sistema vrijednosti” banalnim stihovima i passe formama. Neki melodični pank koji svira ovaj trio ima čak i neke muzičke simpatičnosti, lijepo to zvuči ali ova tematika

Sve ćete učiniti samo zbog para

kurvi, pardon, sponzoruša

pa čak i doktorskih titula.

Svoju seksualnu problematiku

rešili ste kad ste ušli u politiku.

Na svim ste bitnim pozicijama

sa kupljenim diplomama.

Kažu: “Budi pametan i prilagodi se,

ako ne možeš da pobediš, pridruži se.”

pa nemojte braćo, molim vas. Mislim, ako to radite, dajte malo stila, malo neke pameti, nemojte baš ovako banalno i jeftino. Pokažite poštovanje prema konzumentima, nemojte im servirati na tacni ove frazetine koje je vrijeme pregazilo, dajte neku poruku koju ćemo dešifrovati i onda osjetiti zadovoljstvo što smo to uspjeli. Dobro, možda je to malo nespojivo sa pankom, a u skladu sa žanrom ova pjesma traje kratko i kao što rekoh, muzički može da se podnese, pa ću u skladu sa tim i da budem optimističan.

Ocjena: 2,7 Milki Babović

Gift – Mon Amour

Ima ljudi koji se kunu u GIFT kao “ultimativni bend za svirku”, i ja sam par puta slušao njihove nastupe i nemam ja tu zamjerku, zanatski je to vrhunski bend, iako se ja ne ložim na Dipeš Mod i ostale bendove koje oni skidaju. Ali poštujem zanatstvo, koje se vidi i ovdje. Joca Ajkula sve više vuče na Urbana, na stranu i njegovi artistički afiniteti koji se vide u ovom spotu. E sad, meni je glavni utisak u vezi sa ovom pjesmom, koja je ok, zapravo priča koju je Joca iznio u članku kojeg sam ja pročitao (Balkanrock) gdje je on u fazonu

“Moglo bi se pomisliti da se tekst pesme odnosi na trenutnu globalnu situaciju, pa ipak gladno uho slušaoca može otkriti podtekst koji govori o teškoj groznici koju svi tako dobro poznajemo, koja razara jače nego bilo koja druga nepoznata sila. “Mon Amour” je ironična, buntovna! Ušuškana u romantizovane melodije i neku magičnu letnju setu s kraja dana, lako se prikrada kao i sve zemljotresne ljubavi, čupa meso i ulazi bez pitanja u ćelije sa krajnjim ciljem gubitka razuma”, rekao je bend u saopštenju.

Ne seri, baš sam u tekstu

Najdraži otrove, /ubodi i omami me /da ne osetim /Kako sporije, još sporije /ulaziš u ćelije/ Sad tamna je svest /Mon Amour/ Nismo više slobodni/ Jedno drugim vezani /Nastavi, imaš me/ Uhvaćen sam/ nespreman za igrice, /nestašne /Mon Amour Nismo više slobodni /Jedno drugim vezani /I ti si me raznela Providni,/nemoćni, /ležemo otrovni

pomislio da se priča o trenutnoj krizi (političkoj, a ne apstinentskoj), uopšte nisam pomislio ništa drugo, baš si to sakrio, a mi vjeverice.

Tako da mi je ova kenjaža malo pokvarila utisak o pjesmi, koja je, onako, solidna, mada ja nisam ljubitelj njegovog pjevanja, pogotovo u ovoj pjesmi, malo mi onako, zvuči nategnuto, ali nema šta, ovo je dobro odsvirano i solidno producirano.

Ocjena: 3,4 Milke Babović

Danijel Kovač – Plešimo

Danijel se javlja glasom i gitarom i animiranim spotom u pejntu sa nekom solidnom dozom psihodelije i meni je ovo du-it-jourself izdanje odlično, a preporučujem i njegovo prethodno izdanje “Karantin” koje je snimio fotoaparatom. Ovdje je ideja definitivno iznad “izvjedbe” tako da se ne može biti oštar apropo produkcije i ostalih muzičkih elemenata. Jednostavno se prepustite, ovo će ili da vam legne ili ćete da me otpratite u fazonu “brt, ako se ovom liku ovo sviđa, nešto nije u redu s njim”. Ja ću u svakom slučaju da zapratim čovjeka i čekam njegova sledeća “ooooooouuuuu” ostvarenja, a vi poslušajte “Karantin” jer tu ima više duha nego u 95% domaćih izdanja.

Ocjena: 4,7 Milki Babović

Kandžija – Kičma (DNB Remix)

Ne bih nešto da kačim remikse, ali u pitanju je “Gole ŽeneKandžija, jedan od dražih mi likova sa regionalne scene, pa ću da napravim izuzetak. Kandžiju bih mogao da slušam u “gregorijanski napjevi” remiksu ili “šargije i violine”, tako da mi ni dramenbejs ne smeta.

Ocjena: 4,5 Milki Babović

Niko Nikolić – Amerikanka

Iju, ovo je baš onako osvježavajuće. Ima tu upliva mnogih žanrova, ali definitivno izbija neki retro vajb i prva asocijacija na ovo mi je bila da bi ovo odlično leglo kao jedna od stvari koje idu na radiju u GTA: Miami Vice igri. Znam, to je Istočna obala, Niko priča o Zapadnoj, ali kapirate priču – surf, osamdesete, on fura telekastera koji je čak iz pedesetih – vremenski neodredivo ali u svakom slučaju, što bi rekao Pera Luković – Bolja prošlost. Mnogo tu ima suptilnih i manje suptilnih referenci, što u muzici, tekstu, tako i u spotu. Posebno mi je drago što kaže da je čovjek beogradsko-trstenički muzičar, pošto i sam imam veze sa tim krajem. Za zemljake samo podrška.

Ocjena: 5,3 Milke Babović uz trostruki aksl

Mili – Stracciatella

Op hop, idemo u trending. Autor hitova kao što je saundtrek iz filma “Južni Vetar” ili “Loca” je očigledno bio prinuđen da izbaci novi hit da bi se zadržao u trendingu i da bi održao zainteresovanost, a iz te isforsiranosti često dolaze kiksevi. Još jedna od zakašnjelih reakcija na propalo ljeto je i ovaj pokušaj ljetnjeg hita nazvan po jednoj od omiljenih sladoled aroma. Mili sve više zvuči, ima metriku i dikciju kao Jala i Buba, i ovo je baš tanko i sa strane teksta i sa strane isporučenja istog. Bit jeste zarazan i ovo može da prođe kao neka dens numera, ali ništa preko toga. Sve više miriše da je Mili bio čudo od jedne sezone. Naravno, ovo će imati hiljade tisuća pregleda, ali vi se zabavite čitanjem komentara na YT. A ja ću da batalim sladoled do sledeće sezone.

Ocjena: 1,7 Milki Babović

Goblini – Negde pred zoru

Dobro, ovo je stvar sa prošlogodišnjeg albuma, ali je spot frišak. Ok, nisu ovo Goblini iz devedesetih, ali to je sasvim normalno. Ovo je mnogo više melodično, prijateljskije za uši, zrelije, mada ja sam uvijek gotivio Gobline. Golub je veoma kul lik, renesansna ličnost koju predlažem da zapratite svakako, jer ima šta da kaže. Ima šta da kaže i u ovoj pjesmi, inače je u pitanju jedan zanimljiv lik, pohvatajte negdje priču o njegovim putovanjima.
Inače, ova stvar je zaista dobro uhvatila taj momenat kad još jedna noć odlazi u istoriju a dan se rađa – i ja sam često bio fasciniran tim momentom a ovdje ima par sjajnih pjesničkih slika koje odslikavaju to specifično doba i specifično raspoloženje. Bravo Golube.

Ocjena: 5,1 Milki Babović

Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor band – Eto pjesma

Evo jeseni, evo i Radeta, evo i pjesme. Poštujem to što se Rade Š. od špiclova iz prvog dijela karijere (U Raljama života/Variola vera) pretvorio u starog mačka koji je gospodski ostario, poštujem i “Bad Russian accent” holivudsku karijeru ali što se pjevanja tiče, Rade je trebalo da se drži recitovanja. Pogotovo sad kad je omatorio, glas (koji mu inače nije bio jača strana) je sad dodatno raspukao i izgubio bilo kakvu tonalnu vrijednost i to je sad onako jedan aparat za izgovaranje riječi, a ne za pjevanje. Čovjek to očigledno voli, ali realno ja ovo njegovo ne bih nikad nazvao pjevanjem. U dupe da ljubi Arsena što mu je dao da recituje njegove numere. Ovdje ga čujemo u još jednoj muzički generičkoj “još nam se diže, dobro de, možda se ne diže, ali još uvijek volimo da vidimo dobro dupe” pjesmi od ispisnika Husa (Prljavo Kazalište), malo vuče na nekakve Legende, ali čak ni u studiju ovo nije moglo da se ispegla do kraja, pa tako zvuči kao snimak iz neke kante, sve nešto zveči. Ima vjerovatno i do glasa s kojim je teško raditi, a meni ovi tekstovi izazivaju nelagodu. Ima nešto dostojanstveno i u penziji.

Ocjena: 1,4 Milke Babović

elliot – Lutam

Evo nešto simpatično, dvojac iz Mostara koji pravi savremenu pop muziku sa lokalnim etno dodacima. Zanimljiv spot, kratka numera, efektna, moderna muzička podloga i nenapadno ubačeni etno-elementi u pjevanju čine ovu pjesmu prihvatljivom i za radio i za neku noćnu šetnju gradom (što je otprilike i jedan od motiva teksta).  Može, hešteg – podrška mladcima.

Ocjena: 4,4 Milke Babović

VIS Scena – Pokaži mi

Imam veliku dozu poštovanja za sve muzičare epohe – uglavnom se opredijele za nešto što ima malu nišu i što nije komercijalno isplativo, nego učestvuju u nekim tematskim večerima. A sem rijetkih promašaja, uglavnom su u pitanju sjajni profesionalci koji to rade iz ljubavi. To je slučaj i ovdje – ekipa VIS Scena postoji već decenijama u raznoraznim sastavima, i furaju taj PMJ fazon – džez rivajval sa dosta duvača. Nema se ovdje šta zamjeriti, dobro odsvirano, solidno snimljeno, pristojno otpjevano, tako da se nadam da će ih i sreća pogledati da negdje i nastupaju, što bih rado pogledao i poslušao.

P. S. Nadam se da će i doći do nekog budžeta za spotove, jer bih volio da vidim nešto što bi se uklapalo uz ovu muziku.

Ocjena: 4,9 Milki Babović

Filip Baloš – Idemo do mene

Evo nešto što apsolutno nije moj fah, ali mladac ima 19 ljeta, umjetnik je iz Novog Sada pa ću da gledam da ga promovišem, možda se nekom i svidi. Mada, s obzirom na to da iza njega stoji notorni Maskom, promocije mu vjerovatno i ne treba. U pitanju je moderan sladunjavi pop (ali ovo nije negativno) na tragu savremene svjetske produkcije, zanatski vrlo solidno odrađen, ide se na tu zaraznost i kapiram da će ovo možda i imati neku prođu na podijumu za plesanje, samo što ja od plesa furam jedino kolo na svadbama tako da, kao što rekoh, nije moje čokanjče rakije.

Ocjena: 3,3 Milke Babović

Vuk Mob – Tiktok Instagram

Ovo njesrah je broj 1 na trendingu i to je dovoljan razlog da se odate drogama. Sve vrišti od te Parovi estetike (odakle je dotični i potekao), a ovo se uklapa skroz u matricu trendinga – neki seljački seksualizovani krš humor, polurazumljivo mumlanje, bazeni, cice, opjevavanje modernih pojava (Tiktok, Instagram), kao i reklame za sponzore – tatu studio i još par firmi, ali koga boli kurac. S pozitivne strane, bit jeste zarazan, taman onoliko koliko je ostatak numere iritantan. Dakle, vrtiće se.

Ocjena: 2,7 Milki Babović (na bit)

Htio sam ovom da zalijepim nižu ocjenu, ali kad sam čuo sledeću numeru, popravio sam, Vuk Mob je za sledeće momke Ice T lično.

Popov x Nucci – Bambi

Zaista ne kapiram popularnost ovih repera koji em što repuju kao da su preživjeli tri moždana udara em se dodatno dorađuju raznoraznim autotjunovima i audiofilterima pa krajnji rezultat zaista iziskuje ili nahovanje ili titl. Ovaj Popov zvuči kao neko ko bi htio da bude pjevač narodnjaka (Južnog vetra) ali ga nedostatak talenta i sluha gura u rep vode. Inače, bit počinje odlično, i što bi rekli

ali onda u kad se jave ova dva iritantna lika stvar ode u kurac. Iskreno, ovo je toliko naporno za slušanje da nisam uspio da pohvatam o čemu pričaju, da li o lovu na srndaće, o crtaću ili je u pitanju klasična “sve po redu pojebah” priča. Ono, klub, šampanjac, auto. Nemam pojma zaista. Ali je broj 3 na trendingu.

Ocjena: 0, 7 Milki Babović

Braco Gajić – Jurim

Nemam pojma o jutjub sceni, a valjda je zemara (još iz iste čaršije) Braco neka jutjub zvijezda, bravo za njega. Ovo je vesela pjesmičica, prilično zarazna, pjevanje je tanko ali makar nije (previše) frizirano, pa ne iritira. Spot je isto dobar, da ne kažem normalan, nema onih milion filtera, prijatan za oko, tako da ovo može da zasluži prelaznu ocjenu, jedino su komentari na YT ekstremno glupi i narod koji ima ovakvu omladinu treba da brine za budućnost. Neka carica je za svaki lajk na njen komentar se zaklela da će napisati “Jurim“. Bravo mala, Bingo te jedva čeka da radiš na kasi.

Ocjena: 3,7 Milke Babović

ELECTRA FT. ANGELLINA – LEPA SAM

Ljenost tekstopisaca/kompozitora/aranžera dostiže neviđene razmjere, a dok ima budala (čitaj gastarbajtera bez sluha punih love) i ovaca, biće i čobana i šišanja. Negdje se oko ovog projekta pominje i ime Ognjena Amidžića, naravno tu je i Marko Kon i to bi možda moglo da objasni nastanak ovog “hita” koji kljuca u mozak svojom iritantnošću i repetitivnošću. Naravno, ovdje se ide na taj porno efekat i da će se ovaj spot gledati na YT, a to šta je muzička podloga, koga boli kurac. A spot je borderlajn pornhab materijal, pošto su spojene neka naša ocvala gastarbajterka iz Švajcarske (tetka Elektra, koja izgleda kao prelaz iz MILF u GILF kategoriju, u koju je uloženo solidno novčanica), utisak, vizuelni, malo popravlja tetka Angelina, ali džabe kad je refren: Lepa sam ko noć/Lepa sam ko bol, lepa sam/Lepa sam ko dno, lepa sam ko bol, lepa sam/Lepa sam ko noć/ Lepa sam ko on.

Ljenost kao takva.

Ocjena: 0,5 Milki Babović

Amina – Samo lagano

Ovo baš nemam pojma ko je, ni gugl ne pomaže. Izbacuje neku navijačicu, neke učesnice festivala sevdaha, studentkinje ETF iz Tuzle, valjda je jutjuberka u pitanju, sudeći po sadržaju kanala i broju pratilaca. U komentarima bacaju sumnju da je zapravo stvar otpjevala Edita, evo nisam pametan. Ovo jeste nenaporno, ali je zaboravljivo, fali tu harizme, a Amina nije baš Edita ili Milica Pavlović pa da padnemo na dupe i od spota. Naravno, komentari su klasični jutjuberski.

Ocjena: 2,5 Milki Babović

Pablo Kenedi – Ljudi telefoni

Pablo Kenedi ili Kendi ili Cantwait je lik sa puno šlifa i to dokazuje i u ovoj numeri. Još jedna “u sridu” numera gdje se Kendi razračunava sa ljudima koji su zavisni od svojih telefona  sa dosta duha i zanimljivih opservacija u solidnim rimama. Možda mu je izbor muzičkog/rep izričaja podložan kritici, ali s obzirom na to da je njegov proizvod prilično zaokružen (nije banalan, matrice su odlične i keči) to je nešto preko čega se može preći. Kendi hits again.

Ocjena: 5,2 Milki Babović

Sandra Afrika – Loše loše

Idemo malo u “porn-folk“. Sandra Afrika tridesete gazi pa mora da održi zainteresovanost za sopstvenu pojavu pa se javila spotom (o muzici kasnije, eventualno) u kome imamo sve elemente interracial porna – tu je i domaćin Afroamerikanac, i bazen, i ona u potrganoj majici Šikagou Bulsa i čarape “Fuck corona”, elem, sve je spremno. Ima i momenat kad Sandra igra basket, vidi se da joj je ova lopta prevelika i da je navikla na manje… lopte. Mada nikad nisam shvatio loženje na nju, kratež sa vilicom sa viškom testosterona, ali bože moj, ima nas svakakvih. Muzika? Stvarno? Je li bitno?

Enivej – Loše, loše.

Ocjena: 2,6 Milki Babović

Polaridi – Kratki pogledi

Evo nešto što bi moglo biti zanimljivo. Drugi singl, nakon aprilskog Hej bejbe, a u pitanju je hrvatski alt rok sastav zanimljivih tekstova i dobre svirke. U pitanju je projekat dva lika, od kojih je jedan valjda doktor stomatologije, i samo mogu reći kapa dole. Nadam se da će nastaviti da rastu, jer ovdje ima dobre muzike i ideja, mada se, eto, meni više dopada prva numera.

Ocjena: 4,3 Milke Babović

Honorable mention:

Flyer – 23 minute

Pop sastav iz Zagreba koji radi od 1996. se javlja sa novom, fanki numerom. Pitko je ovo, možda se mogao glas bolje snimiti, ali ima radijsku vrijednost.

Vatra – Carstvo sunca

Evo citata:

– Kao dobar deo mojih pjesama i “Carstvo sunca” govori o međuljudskim i partnerskim odnosima koji su u ovom specifičnom, pandemijskom okruženju bili uistinu na kušnji. Dobar dio njih izaći će iz ove situacije povezaniji nego prije, ali nažalost, dobar dio njih otići će u potpuno krivom smjeru i udaljiti se jedni od drugih. Da ne filozofiramo previše, možda je najbolje da poslušate pjesmu, pa ocijenite sami kojoj strani pripadate – rekao je Ivan Dečak koji je i autor pjesme.

EkAm – Riječi/Words

Evo nešto baš baš intrigantno. U pravom smislu riječi projekat. Anonimnih umjetnika. Nije za svačije uši, ali da je drugačije, jeste.

 

Eto toliko od ove prilično tanke sedmice. Čitamo se.

Author: predumisljanje

Lični blog sa razmišljanjima na temu politike, društva, istorije, Japana, sporta, filozofije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *