Recenziranje – S03 Avgust I

Ljeto je, a meni u … je vruće, nije hladno Cobi, koji ti je krasni. Ima opet svega, uglavnom ovih jačih zvijezda, Sanja Zaa, Cobi, Edita i Tropico, dakle julska ponuda.

U slavu čuvene zagrebačke komentatorke umjetničkog klizanja Milke Babović ocjene će ići od 0.0 do 6.0 dotične gospođe. Znači 0.0 prazna ploča, 6.0 – to je nivo Little wing, Betovenove Treće ili tako nekog remek-djela.

 

Sanja Vučić – Zelenooka

Sanja Vučić je postmoderna. Ovaj spot je postmoderna. Ništa više nema nikakvoga smisla, sve može.

Ok, sad ozbiljno – prema Sanji Vučić imam zaista suprotstavljene stavove, prema Sanji Vučić vokalu i interpretatorki samo poštovanje imam, mislim da u Srbiji trenutno ne postoji neko talentovaniji za toliki dijapazon žanrova, znate svi priču kako je počela u regeu, v. pod ZAA, imate i snimke kako pjeva Brenu, stare narodnjake, sad ovo što pjeva, kako god da se to zove… Od mene će uvijek imati free pass zbog sada već nedostupne na internetu obrade najvećeg srpskog hita XXI vijeka – Bekfleš x Volvox – Ako humrem danas bebo, pivot pjesme srpske muzičke scene, dekonstrukcije svih žanrova čiji je rezultat iracionalna vrijednost. Ili sam to usnio da je nekad postojalo na internetu, ta njena obrada, moram da provjerim sa svojim psihoterapeutom i farmaceutom.

Sa druge strane, Vučićka (uf, ovo stvarno zvuči gadno) gradi karijeru šetajući kroz žanrove i pojavne oblike možda malo i previše za moj ukus, neko od menadžera ili marketinških na qrac ih nabijem stručnjaka rekao „sex sells“ pa sad od nje pokušavaju da naprave ribetinu, što i dalje ne kupuje niko od publike (ok, znam jednog ali on je gej pa se ne računa). I dalje je Sanja Vučić „ona što zna da pjeva“. Ja bih uvijek, da mi neko ponudi, izabrao da budem Dženis Džoplin prije nego Suzana Mančić (da, i ona je imala muzičku karijeru), ali jebiga, nisam ja dobar primjer, ja nikad nisam kuburio s ljepotom.

Elem, imamo novi singl Vučićke (au majku ti, bolje prezime da promijeni nego facu) se zove Zelenooka i pokazuje u kom pravcu stvari idu što se naše muzike tiče. Dobar je ovdje bit, Vučićka (joj, stvarno) bije sa tom svojom glasčinom ko sveti Ilija, tekst je banalan u smislu neke tematike – ona je vidjela nekog tamo aman Arapina pa sad pokušava da mu se uvali na gajbu, pod čadore, na konja, na koplje, šta god, no sami stihovi su teška postmoderna, što u mojoj glavi znači besmisleno. Očigledno se išlo na to da to dobro zvoni, realno se naša muzika odnosno lirika u istoj sve više svodi samo na zvučni kvalitet, da ima flow sa muzikom, na neke brzalice, bajalice, nabrajalice, mantru. To da to nema nikakvog smisla izgleda da slabo koga tangira. Ovdje Sanja (morao sam da promijenim, ako još jednom napišem Vučić-ka crće mi tastatura) nešto mrmlja o Sahari, Maroku, kanda hoće da promijeni vjeru pravoslavnu zbog ljubavi prema tom nekom beduinu, no sve to u spotu ne odobravaju i na to mrko gledaju Franjo Josif i Marija Terezija sa vitraža subotičke Gradske kuće u kojoj je spot sniman, što cijelom ovom spotu daje jedan dodatni WTF momenat, ali kao što rekoh, 2023. je, ako može Žeks biti proamerički igrač a Srbija ekonomski tigar, može se i ašikovati s Arapima ispred prikaza vladara K und K monarhije.

Još jedan zanimljiv detalj apropo mumlanja, u komentarima na YT nisu najsigurniji šta Sanja V. izgovara što jasno pokazuje koliko je to sve otišlo u krasni.

Ocjena: 4,1 Milke Babović

Plastic Sunday – Biti tu

Prvi put čujem za ovaj bend, priznajem, no svašta sam ja priznao u svom životu, pa će valjda i ovo proći kod časnog suda.

Ovo je ako sam dobro ukačio njihova starija stvar iz 2017. godine koja je sad dobila video uradak, studentski rad i to je uvijek nešto što meni grije srce, podrška studentima i mladima iako su govna i sve ih treba u Kanadu (Dragan J. T, kraj citata). Ne bih da lupetam na šta mi ovo liči, liči na mnoge bendove, ali dobre bendove, a i ovo je super, zvuk je čvrst, onako baš jedan dobar garažni bend, a i lirika sjajno nadopunjuje muziciranje. I spot je simpa, to je neka apstraktna animacija, za studentski rad sasvim solidno. Ovaj bend ćemo zapratiti.

Ocjena: 4,5 Milki Babović

 

Saša Kovačević – Srećna u novoj ljubavi

Da ne kenjam previše, pošto SK djeluje da diže 180 iz benča, da ne diže glavu iz kese sa kreatinom i ostalim nedozvoljenim suplementima i da mu se ne diže ovako već da mu se diže da polupa glavu lošim recenzentima. Super je ovo. Idemo dalje.

Ustvari, ne idemo, aj malo ipak da razradimo. Fenomen SK me obišao, nešto mi u glavi da je on bio maneken onog proizvoda za jačanje vilice, ali da je pič njegovog pjevanja malo previsok za moj ukus, jeste. No, ovo je produkcijski stvarno jedna topčina, spot je jebački, ljeto je pa je neki orijent izabran za lokaciju (Azerbejdžan), puklo se para, manekenke, glumice, lijepi ljudi, trubači, svega u spotu ima, ima čak i tog nekog pastoralnog šmeka, malo poliva i na Kuma kad Majkl ode na Siciliju, nema se šta zamjeriti režiji.

Tematika je takođe u toj estetici kafaninga, meni ogavne pojave – uglavnom se tekst pjesme svodi na „đe ja prođem tu trava ne raste“, ko fol ona je sretna u novoj ljubavi, ali zapravo nije, e jadan njen novi đuvegija, ne zna on da poslije mene mora da koristi neku bio-pur pjenu za popunu, big shoes to fill, jelte. Ona i dalje misli na SK, a ne na ovog novog, ima i uputstvo u spotu, kad se dođe do refrena, razbij čašu. Biće ovo još jedna od tih „joj, pogodila me pjesma i tekst“ stvari kojima će muzičari vaditi lovu pijanim klincima u kafani koji tripuju da im bivša draga roni suze nad zajedničkim slikama dok je zapravo u tom trenutnku taslači vlasnik lokalne pekare na magistrali u njegovom beemveu petici.

Oh kako tužnih ljubavi ima.

Ocjena: 3,2 Milke Babović

DESINGERICA X PLJUGICA – DJUSKAVACC

Ako je ovo način da nam saopšte da su konačno raskrstili s ribama i da su sad njih dvojica par, može, podržavam, inače, ovo je najveća glupost koju sam čuo.

 

Coby – Ajde

Za Cobija uvijek imam razumijevanja, uvijek ima od mene ocjenu više, em što je stvarno jak bitmejker, em što je to valjda moja duša koja je uvijek za inkluziju, pa su mi sve Cobijeve govorne mane mnogo simpa, i što je uspješniji uprkos njima, mojoj duši napaćenoj to više godi.

Elem, ovdje je Cobi (zamalo ne napisah Čobi) otaljao tezgu za sve pare, ovo je bukvalno reklamni spot i pjesma za Džoni Voker Blejk Lejbl. Kontam da će klinci da ostavljaju pare za užinu i drogu koje su dobili od roditelja da bi naručili JWBL i neka, jednom se živi, sve treba probati. Brat Cobi je jednostavno pretalentovan da bi ispalo ful sranje, ali za njegove standarde ovo je ipak vrlo tanko, čak je tekst neka štedljiva varijanta, vidi se rad preko penisa, iako ima par linija koje su mi izmamile osmijeh tipa:

Kitim advokata, platim i psihijatra

Ili

Obučena k’o Chun-Li, naelektrisan k’o Blanka.

Makar se Cobi napajao na pravim izvorima, uzdravlju potrošio ove pare od Džonija za reklamu.

Ocjena: 3,3 Milke Babović

 

Milena Ćeranić – Voleo si

Vaskrsla je bad girl Zvezdi Granda, razaračica brakova košarkaša, žena koja se borila sa nekakvim traumama tipa anoreksija, ovako iz glave što mogu da se sjetim. Nikad na vrhu, ni kao riba ni kao pjevačica, ono, varirala po raznim rangovima takmičenja, ko Lids, malo League One, malo Premijer, evo je nazad. Ovo je valjda neka sopstvena produkcija, ko god se iskopa iz kandži „Dalje ide“ šupčine Saše Popovića, ja to mogu samo da podržim.

Što se ovog uratka tiče, moram da priznam da ja kao ljubitelj dosta toga što dolazi sa Istoka i neko ko nije nacionalista ne kontam ovu opsjednutost srpske estrade orijentalizmom, islamskom estetikom, arapskom, bliskoistočnom. Možda je to samo ljetnja faza, možda na zimu vidimo serijal sa jedenjem boršča, šubarama i balalajkama. Vidjećemo kad dunu vjetrovi sa Urala i Karpata. Elem, ovdje i Milena prvo koristi neke kvaziarapske fontove, pa onda neke baldahine sa arabeskama… U ovom njenom Drang nach Osten kako napreduje onda ide dalje na daleki Istok, pa je spot zapravo neka vrsta onih fitnes videa koje je svojevremeno imala i Sindi Kraford, a ovdje Milena drži čas taičija, ćigonga, a možda i kapoere, otkud znam, ja dalje od užičkog (kola!) nisam dogurao, ali Milena je išla na časove nekog plesa ili tako neke vještine, pa nam to demonstrira na pješčanoj plaži, na kraju ode i u more, pa pomislimo da će se ovo pretvoriti u čas plivanja ili tragediju, ali uveče ispliva Milena na obalu, i to u novoj preobuci, dobro je, živa je. Meni je Milena bila uvijek simpa, imala je tu harizmu mrkuše, nemam ništa protiv.

Pjesma je nekakav kvazikriptični pokušaj poezije na vječnu temu bivše ljubavi, ako sam ja to, Bogdan Popović u pokušaju, protumačio kako treba. Možda na neko peto šesto slušanje se otvore nova čitanja, ali ko ima vremena za to. Produkcijsko muzički je to jedan mejnstrim, neka cvjeta stotinu cvjetova, neka nama i Milene.

Ocjena: 3,8

Tropico Bend i Edita Aradinović – Baš smo uspeli

Još nešto iz foldera „ala smo se zajebali sa izborom novog partnera, a ustvari bilo nam je lijepo“. Zapravo, ovo muzički i ima nekog šmeka, ali dokle ove jeftine doskočice tipa „uz male doze ljubavi na gram“, jebemusunce, zar te aluzije na gudrovinu nisu prestale biti fora prije 30-40 godina? Od grupe Cream? Ili Rolingstounsa? Spot je neki pokušaj umjetničarenja, ali mene u spotu zapravo više sjebalo da je Edita propala, a zna se da sam ja njen stari fan. Edita, trči dijete do Palmotićeve, ili makar promijeni lerdija, joj, lice ti se skroz sjebalo, a čelo ti ispalo. Pojedi nešto zdravo pride.

 

Čvrge – Mis cinco minutos

A sad malo promocije, ovo sam uhvatio nekako kad je imalo 27 pregleda, i priča o ovome je zanimljiva, bend ima fana u Argentini, pa su sami sebe obradili uz njegovu pomoć kao duvača, i sad imamo špansku verziju. Ima tu mesine i muzičke i ovako ima neki simpa lo-fi štih, sviđa mi se, uvijek sam za to da svi dobiju svojih pet minuta svjetske slave. Srbi koje promovišu Slovenci, dug je put do vječnosti.

 

The Cyclist Conspiracy – Simorgh

https://thecyclistconspiracy.bandcamp.com/track/simorgh

Ovdje odmah ograda od svega, ja ovaj bend gotivim već godinama i ovaj najavljeni album čekam već godinama. Ljubitelji Basare i teorija zavjere i šta god, vrijeme je za buđenje, naši reprezenti u mom omiljenom žanru – grčki narodnjački stoneri (izvinjavam se Musaki) se spremaju ozbiljno.

Ja, da budem iskren, više volim kad sviraju nešto još više ukorijenjeno u grčkoj muzici, ili obrade, sa vokalom, ali znam da kubure sa vokalima, odnosno da nemaju standardni vokal, da li se to promijenilo, nemam pojma, nadam se da jeste, za njihovo dobro. Ima tu dobrih stvari i bez pjevanja (tipa Virility), a i ovo ima njihov prepoznatljiv gruv, i nadam se samo da je najava odličnog albuma. Zapišite datum, tamo neki oktobar. Za sada, i ovo je dovoljno, biće dobra jesen ako je suditi po albumima koje iščekujemo, valjda i Kolja sa Grobovlasnicima treba da izbaci nešto novo, i on je izbacio singl. Dakle, ovu recenziju, singl gledajte samo u širem okviru nadolazećeg albuma.

Ocjena: Sačekaću album

 

Isidor – S T Y G I A N

https://isidorbobinec.bandcamp.com/album/s-t-y-g-i-a-n

Tragedija ovako sjajnih stvaralaca u domenu instrumentalne elektronske muzike ovog tipa jeste da sem ako niste baš Vangelis, Vasilije Poliduris ili tako neki Đorđo Moroder šanse da vas šira publika zna su minimalne. Ja mnogo volim da slušam ovakve stvari u nekim dijelovima dana, ali i tad zapravo učukam neki opis šta mi se sluša pa potom uključim šta mi dobri Allah i YouTube algoritam daju. Što je stvarno greota. Ovdje je u pitanju zaista zaista talentovan tip, naše gore list, ako sam dobro upratio Novosađanin, Isidor Bobinec koji šuri na Spotifaju i sličnim platformama što mi je neopisivo drago, dakle poznatiji je u svijetu nego kod nas, i to šurenje sa brojem slušanja i subskrajbera je opravdano jer je ovo D-O-B-R-O, ustvari O-D-L-I-Č-N-O. U pitanju je njegov novi album koji je nekakav sintvejv sa mnogo super stvari različitog raspoloženja, tempa emocije, ali u svakoj ima ono najbitnije, a to je muzika, a Isidor je punokrvni muzičar u svijetu elektronike, što je uvijek nešto što mene oduševi. Ovjerite i njegove druge albume, a ovo pustite nekad u sparno ljetnje veče, lakše ćete podnijeti sparinu.

Bravo, bravo Isidore!

Ocjena: 5,2 Milki Babović

Aleksandra Mladenović – Evo evo

Ovu gospoju sam već obradio (ne tako, zlotvori jedni) u nekom od prethodnih recenziranja, moram priznati da ne znam šta ona radi u IDJ jatu, vjerovatno je u šemi sa nekim od direktora ili producenata, ko će ga znati. Uglavnom ona fura neke old skul narodnjačine, ali not in a good way. Ovo je neka verzija kafančine sa Ibarske za XXI vijek, zaglavljena na pola puta između Meljaka i Stepojevca. U međuvremenu se Aleks dodatno zategla, a šminkerka je baš bila lake ruke kad je sjaj u pitanju, pa gđica Mladenović izgleda kao tepsija bureka kod “Dede i unuka” (znaće moji zemljaci šta je u pitanju). Dakle, Aleksandra baš fura svoj fazon, među svim onim treperima, i boli je sve po redu zbog toga što iskače. I zato ima moj naklon a pjesma je… onako.

Ocjena: 2,8 Milki Babović

Rea – Poziv

 

Mislim da sam i ovu domaćicu imao već u ovim recenzijama ali i dalje ne mogu da se otmem utisku da je ona nečije čeljade u čiju se karijeru ulupava solidna količina para. Bit je prilično u modernom trep kanonu (ali ove farbe, zurle, samo očekujem da iskoči negdje Bajazit Lečić i da zapovjedi da azapi udaraju kao da im život zavisi od toga), tekst je standardno sranje, ali nešto fali, nekog talenta fali, no ako ima ko da finansira, neki deda iz Švajcarske, neka se mlada dama zanima nečim.

Ocjena: 2,7 Milki Babović

 

Uroš i Nejaki – Klupa

Ne znam ništa o ovom bendu sem da su u posljednjih par sedmica izbacili dva singla na YT. U pitanju su Zrenjaninci, a ova stvar “Klupa” je definitivno wtf bizar nadrealizam ove sedmice. Ni poslije 3 slušanja nisam skapirao o čemu je tekst, koji je definitivno na tragu nadrealizma od prije stotinjak godina. Međutim, u pozadini svira neki zarazni ska tako da ovo može da prođe, plus je spot još veći zbun od same numere, ali ima svoj šmek.

Ocjena: 4,3 Milke Babović

Pojave – Spoznaja

O ovome tek nemam pojma šta je i o čemu se radi, izgleda su neke Nišlije u pitanju. Međutim, ovo me kupilo na prvi rif, u pitanju je klasični gitarski četverac, dakle bubanj, bas i dva telekastera (ili kopije), što godi starcu poput mene. Sve vrijeme voze sjajni rifovi, tekst je malo kriptičan i nema patetike, što mislim da im zatvara vrata nastupima na moto-skupovima, što nije nikakav gubitak. Kažem, ne znam uopšte ko su dječaci, ali djeluje da svi imaju dosta sviračkog iskustva, nije mlađa ekipa, tako da ovo treba da ima nekog odjeka i neku publiku.

Zelen patak – Hodam sam

Šta je sve ovdje stalo u 128 sekundi, i banke i izvršitelji i crvena harmonika i riba i Petrovaradin i bendžo i kafanska tuča i obaranje ruku i zelenaš koji liči na čifuta i nekakve psovke i pjevač koji tvrdi da ima 30 a izgleda ko da ima šezdeset i na kraju pokupi i ribu u crvenu harmoniku i odu Velikim stepenicama ka satu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Sve je toliko zbućkano, ali na kraju nekako zarazno.

Ocjena: 3,9 Milki Babović

Kruz Roudi – Sve kruži

 

Ovo je tek neka omladina, ali brajko ovo je dobro. Tekst reklo bi se poziva na pojačanu upotrebu opojnih sredstava a momci nas pozivaju da sa njima krenemo na put, dok u pozadini ide neka akustična psihodelija na tragu nekih starih majstora. Kruz roudi su valjda bili u nekom užem krugu za nagradu Milan Mladenović, što ima smisla, a na sve to se nadovezuje i jedan supernavareni spot a ja sam ovo sa zadovoljstvom preslušao nekoliko puta. Pratimo!

Ocjena: 5,1 Milke Babović

Neodrasli Madresi – Sale hvata zjale

Nisam ljubitelj štos pjesama, ali ovdje je čitav album od strane Madresa obilježen kao zajebancija, što je zapravo i disklejmer i ograda, ali opet ne može da bude totalno opravdanje. Ovdje smo negdje na tragu neke Laboratorije zvuka braće Vranešević, ali bez njihovog talenta i avangarde. Svirački ovo i nije toliko neozbiljno, ali ne znam, ostavlja neki meh utisak pokušaja zajebancije.

Ocjena: 2,4 Milke Babović

Dosta za ovaj put, ostaviću nešto i za sledeći put, ako ga bude. Do tada, samo pametno braćo i sestre, drugovi i drugarice, dame i gospodo.

Author: predumisljanje

Lični blog sa razmišljanjima na temu politike, društva, istorije, Japana, sporta, filozofije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *