Recenziranje S02E01 – April I 2022.

Nova sezona, vaskrnuo recenzent. Nevjerovatno koliko se meni neomiljenih bendova skupilo na jednom mjestu, falile su samo Frajle i Ničim izazvan uz Van Gog i da imam jamb. Šetamo od teških narodnjaka do novih zvjezda trepa, world musica, alternative, elem, ko je ovdje prvi put, dobro došao.

U slavu čuvene zagrebačke komentatorke umjetničkog klizanja Milke Babović ocjene će ići od 0.0 do 6.0 dotične gospođe. Znači 0.0 prazna ploča, 6.0 – to je nivo Little wing, Betovenove Treće ili tako nekog remek-djela.

SARS – Hej kafano

 

Moj najneomiljeniji domaći bend se zakačio teme od koje mi instant opadne ove tri dlake na glavi koje mi povremeno niknu – ima li boljeg povoda da se vratim iz hibernacije?

U pitanju je ultimativni test preživljavanja, bar za mene, nešto kao kad Legija stranaca baci sužnja Ulemeka Legiju (po riječima njegovog strica, Pukija Ulemeka) negdje u prašumu na mjesec dana samo sa nožem, pa ti „kolji, jebi mater svoju“ (stričeve riječi, ne moje, pogledajte na Balkan Info). Ja sam ovdje ostavljen samo sa tastaturom da se izborim sa foliražom SARS-a, pjevanjem pjevača Žarka i temom zvanom kafaning. Znate da se u SAD prilikom izvršenja smrtne kazne ubrizgavaju tri injekcije, sukcesivno? E ovdje to ide simultano, nisam siguran da ću preživjeti, no krenimo polako.

Srce mi krvari no što kažu da je Aristotel rekao – Volim Platona, ni istina mi je draža, tako i ovdje – volim jednog od članova SARS-a, drugar mi je sa kojim sam dijelio prostor za probe i binu, ali ja jednostavno ne mogu da foliram i da lažem, meni je SARS nepodnošljiv. Ima nešto i do fanova, no taj nivo nekakve pretencioznosti i napadne običnosti i čega sve je rijetka pojava u nas. Takođe, ne znam kakav je lik privatno, ali meni njihov pjevač i njegova boja ne pašu, pa to ti je, ubijte me, pucajte, ja i dalje držim čas hejta. Jednostavno nešto mi je off kod njih, kao što mi je off kod Malagurskog, ali za to sam već osuđen, tako da nećemo dalje o tome.

Elem, SARS sa novim singlom zahvata i zalazi u rejon jedne od najiritantnijih pojava u od sankcija naovamo, a to je kafaning. Da je ne bih objašnjavao šta je to, ima i dalje aktuelan i dostupan tekst na Tarzaniji iz 2014. gdje je objašnjeno šta je sve iritantno i šta sve ne valja sa tom pojavom, pa bujrum. Ne znam šta je SARS-u ovo trebalo, ali valjda su malo i u godine ušli, a možda će i nišu da mijenjaju, uglavnom ova fuzija može da dovede do atomske reakcije, bar kod mene u glavi. Zaista ne bih da gušim tekst time zašto ja konkretno dobijam sve vrste kožnih i neuroloških bolesti od tog kafaninga, ja nisam neko ko je proveo posljednjih 7000 dana u kafani svaki dan, niti sam u svom bavljenju muzikom se puno očešao o kafanske svirke, no imam dosta prijatelja iz te branše i volim tu vrstu muzike, no od poplave ovih novopečenih ljubitelja „onih a ne nekih drugih“ i slično više se ni u bircuz ne može otići a da te ne objave na nekoj stranici a ti otišao da te niko ne vidi i da popiješ par loza ili vinjaka. Možda o tome nekad posebno, za sad, Tarzanija je to sasvim dobro pokrila.

Pjesma, e da, pjesma. Pjesma je klasično SARS… štagod. Rege sa vrlo banalnim tekstom, iako smo od SARS-a i očekivali baš to. Ok, da budem skroz pošten, ne možeš ti u regeu nešto sad epohalno da izmisliš, uglavnom je to „te jedno te isto“ uz tekst koji djeluje kao da je omaž Tomi Zdravkoviću, no kad to pjeva pjevač SARS-a, jebiga, nisi siguran je li zajebancija ili iskren omaž. Usput, sve više liči na Ivana iz Legendi, neka provjeri to. I da – “Hej kafano” je već iskoristio Toma Zdravković u pjesmi “Umoran sam od života”, gotovo, nema više niko pravo da koristi tu frazu, udaren štambilj.

Uz iritantnu ideju i pjesmu ide još iritantniji spot – snimci fanova SARS-a u raznim situacijama kafanisanja i kafaninga – te neke ribe ližu so sa ruke pa piju tekilu, pa su tu ozvučeni tamburaši, pa pocepane šulje i bulje sa nekakvih rođenja, tzv. poplava, uglavnom jedan video uvid u to koliko je iritantna pojava tog kafaninga.

Da rezimiram, mnogo toga ovdje vrišti fejk, sve je to nešto finjak, ribe, tekile, gerile, kao i dosta toga kod SARS-a. Kafana nije to, kafana je i povraćka u koju si ugazio i gazda koji guzi kelnericu u ostavi i našmrkani likovi koji bi da biju muziku i ostatak kafane i kelneri koji te gule i ćopavi i usrani i sjebani i opljačkani i svašta nešto, ali da bi to prikazao moraš biti prvo prema sebi iskren. Za početak, bolji prikaz je spot i stvar od Polo Čarea i Mimi Mercedez – Turbo folk me je naterao. Poslije toga Sinanovi spotovi, lagano, jedan po jedan.

Ocjena: 0,4 Milke Babović

Lexington Bend – Dugujem ti sebe

 

OK, nisam bio ispod kamena od skidanja sankcija da ne znam da postoji Leksington (koji nije Steele), no moram priznati da nikad nisam bio neki fan, slabo sam ja to pratio, ali znam da je pjevač neki moj zemara i da su mnogo manje iritantni od recimo Amadeus benda, koji su jedno vrijeme bili valjda oficijelni bend Žandarmerije, zbog čega mogu samo da acab-ujem. Leksington bend je ono, OK bend, ali ne onaj OK Ferari crveni bend, već baš to, OK bend.

Ova stvar je očigledno već uhodana šema – on je tu da se izvinjava nekoj mački koju je iznevjerio već hiljadu puta, pa joj duguje sve na svijetu, uz vrlo visoke doze patetike – u nekom momentu mislim da kaže da joj duguje prinove – auh brate, idi traži subvencije od Ratka Dmitrovića, ministra za demografska pitanja. No ne sumnjam da će ovo da solidno puca mnoge alkoholisane mladce i gospodu u zikri srednjih godina, tako da predviđam hitičnost ovom uratku. Ima i jedan zanimljiv muzički detalj, a to je da zemara krene da pjeva strofu i pjeva je onako po svim uzusima dominantne pop škole na ovim prostorima, a onda u refrenu odradi transformaciju i prelaz u punokrvni narodnjak, bravo zemo.

Spot je iz tri dijela, odnosno motiva, prvi su snimci benda iz studija, drugo je neka mačka koja je prerano počela da se radi plastikom a treće su nekakvi artefakti iz boljih vremena koji se rotiraju, solidan WTF momenat.

Nije ovo za mene ali ne mogu kritikovati previše, kad nema mjesta kritici.

Ocjena: 3,8 Milki Babović

KROOGER X TEA – SAMO MINUT

https://www.youtube.com/watch?v=uYONMrxdwjw

 

Ovo mi izbaci Jutjub, friško, taze, bujrum, koliko su mi ovi mladci potpuno nepoznati, toliko imam želju da ih podržim, još piše da su iz Kraljeva. Ajde, uvijek sam za to da se nabiju klikovi umjetnicima u usponu.

Šta ovdje imamo? Imamo klasičnu dinamiku „njih dvoje u vezi, on repuje, ona zapijeva, pa raskinu“ dakle it is dr Igi all over again poslije skoro 30 godina, Oči boje duge i traume ratnih godina, bar za mene. Plus se on frlja nekakvim izrazima koje, reklo bi se, baš i ne razumije, a pjevačica mu je valjda drugarica Teodora Tomić koja baš skida te pjevačice iz devedesetih. Elem, ima tu puno generičkog teksta koji je tu samo da bi se rimovao, da se pokaže zajebanost, tipa

Sva ta sranja
Tolko granja
Sve te noći
Pune dranja
Pune suza
Pune bluza
Više nisi
Moja mjuza

Ovo je valjda najava Kroogerovog albuma, na kom ima, sudeći po onom što je dostupno na YT, i gorih ali i boljih stvari, recimo Boom Boom, gdje Krooger zvuči kao Mikri, što je u mojoj knjizi plus. No ova stvar jednostavno je stilski passe, nisu više devedesete, sad je gore, ovo neće postati novi Bit Strit ili dr Igi, tako da, više sreće u sledećem izvlačenju, očigledno da može bolje.

Ocjena: 2,7 Milki Babović

Nemi pesnik – Trener života

Auh, kako se ovdje zamalo ogriješih! Kad sam kliknuo mislio sam da će me dočekati neko sranje tipa neki hipsteri depresivci tipa Buč Kesidi, kad ono, vid đavla na biciklu!

Ovo su Novosađani, kvartet klasične postavke koji svira vrlo moderan i slušljiv rok sa još svježijim pristupom temama. Ne bih da spojlujem, ali jasno vam je da je naslov numere prevod jedne od novijih iritantnih pomodarskih pojava i da se ova pjesma vrlo bistro i uz malo riječi obračunava sa fenomenom lajfkoučeva. Sve to prati odličan spot u formi kratkog filma uz pojavu poznatih lica iz recimo “Prvi servis” serijala (sama pjesma je dva i po minuta, više nego dovoljno!) i bogami, moraće se ovi momci zapratiti i da se presluša njihov katalog. Jedini minus je što izdaju za Maskom, jebiga, valjda im Loka nije posisao dušu ili nisu potpisali neki zelenaški ugovor.

Ja kad hejtujem, pišem naširoko, kad hvalim stipsa sam na riječima.

Ocjena: 5,2 Milke Babović

Indira Radić – Poželela (na YT piše pozelela, možda je zbilja tako)

 

Opa! Opa opa! Kreće spot, ludilo, neka mala na krevetu, tu je i gudački orkestar, ful studio muzičara, solidna lova je skrcana tu, angažovani su statisti, glumci, prateći vokali, vatre, vidi vidi, i neka glumica glumi Indiru – kad ono, nije, to je Indira u najnovijem izdanju, ni nalik na sebe, dok su glavu prikazivali mislio sam da je dublerka, neka starija sestra Nataše Miljković. Kad su prikazali total, po stasu i stavu vidim ja da je to naša Indira, široka k’o Krajina. Indira je inače jedna carica, žena medicinska sestra, izbjeglica, obrađivala Ramštajn, bez ikakvih kompleksa, onako, laf u srcu, tako da ne mogu ja sad tu da blatim Indiru ma kakav krš od pjesme da prezentuje, a ovo je onako, sredina ceste, drži se to provjerene formule. Nastup sa simfoničarima, tekst koji udara u džigericu, Indira pjeva iz sve širine pluća, malo sterilno, muzika više zvuči kao špica za neku tursku seriju. Nema tu nikakvog fulanja, ali mene jednostavno ne radi, fali tu masnoće. Muzičke.

Ocjena: 3,4 Milke Babović

Breskvica – Loša

Vladaj Vučiću, jebi, ne vadi. Ovo je valjda trenutno broj 1 na trendingu, i ajde da ne kukam ja sad koliko smo propali, ali da smo propali, jesmo, što pokazuje i ova stvar na tom mjestu.

Da razdvojim priču na neki sociološki i muzički dio, da probam, možda tako bude lakše za pratiti. Dakle, iz muzičke vizure, ima ovo svog šmeka, zanimljivo je, iako ova Zendaja sa štajge nema veze blage sa pjevanjem, Cobijev bit je odličan, melodijska linija koju ona izvodi je krajnje zanimljiva mada nisam siguran koliko je do toga što ona nema pojma ali je ispalo ok ili su majstori koji su pisali numeru se zaista potrudili. Tu je i spot koji prati neke od tema koje se provlače kroz pjesmu a to je „ljetovanje u Hurgadi se sreće sa Dinom Frenka Herberta u soft porn varijanti“.

Što se tiče ovog drugog aspekta, na stranu što i ja znam ko je fakin Breskvica, već što se tim ljudima daje toliko prostora i što su toliko agresivni sa tom „zajebana sam“ mantrom, da je to više smučilo se i bogu i narodu. Ja sam i dalje mišljenja da je to jedna smišljena akcija sluđivanja ovog naroda tom šizofrenijom da se ujutro gleda TV Hram, slušaju propovjedi popova i Vučića, a drugu polovinu dana se gleda Zadruga i sluša Breskvica. Breskvica jadna već je toliko valjda potpala pod pritisak svih koji su u nju investirali da već ima napumpana usta i da ima toliko sjebano lice od šminkanja da se to vidi čak i u profi spotu pod centimetrima scenske šminke i Ceresita, tako da se plašim za njenu budućnost.

Već sam pisao o ovome, da ne ispadne da sam matori drkadžija koji bi sad na silu puštao svima da slušaju klasiku i gledaju stare crtaće i čitaju Konstantinovića, nisam stvarno, više me nervira to licemjerstvo kako svi kukaju kako smo moralno posrnuli ali se ovakve stvari forsiraju. Što se mene tiče, neka sve propadne, ostaću samo na estetskom aspektu priče, ali ajde makar više da se ne foliramo kako o mentalnom i etičkom stanju ove nacije neko brine. Ne brine, stvari su otišle dođavola, tako svima odgovara, znači jebaće nas Vučko dokle mu se bude dizao. Eto, i o priči o Breksvici malo (više) politike.

Ocjena: 3,9 Milki Babović, mada za bit lagano petica

Dino Merlin – Krive Karte

Oho, evo još jednog kapitalca sa moje „nikad ga nisam podnosio“ liste, Dino Merlin, odavno van kreativne snage ali zato ga je glas skoro potpuno izdao pa zvuči ko da će na pola pjesme početi da plače od očaja ili odustati od pjevanja skroz. Ruku na srce, nikad on nije bio Davorin Popović – Pjevač sa velikim P. Ako ništa, makar je vizuelno Dino fino ostario, kakav je bio mršavi pjevac prvu polovinu karijere, sad je tu silver fox brada, ne nosi više pregače, dobro je ispalo, na oko.

Ovdje se Dino klasično igra sa svojim tripom da je pjesnik, pa ubacuje neke slike (pričam o tekstu) koje djeluju veoma nepovezano („ovu ranu samo paučina liječi“, šta koji kurac Dino), nema ovo onu ljepotu jednostavnosti da bi postalo hit, a i muzički je to sve u granicama oprobane formule uz neku otužnu maltene vojnu trubu pa je krajnji utisak mlak. Sve to prati i nekakav konceptualni spot koji kao da je pravila Marina Abramović ali vrlo umjereno, da ne razljuti iftardžije u vrijeme Ramazana. Uz reklamu sponzora, onako nesuptilno, dakle BH Telekom. Dakle, Dino, deder saberi te godine staža, vidi ima li tu prostora da se odšeta lagano do PIO fonda, da se podnesu papiri za penziju.

Ocjena: 2,1 Milke Babović

Sinan Sakic – XXII – To si ti

 

Ajoj, a sad tek bolne teme. Sinan je moja slaba tačka, negdje u bespućima interneta nestao je moj tekst, izvješće sa Sinanovog posljednjeg velikog koncerta na Tašu, jedno od transcendentalnih iskustava sa kojima ću i ja otići u grob. Ovo sad je nekakva, pa neću reći travestija, ali očigledno cijeđenje suve drenovine, a znate svi kako je Sinan izgledao sasušeno. Zato mi nije lako da pišem, a moja knjiga o Južnom Vetru kao najautentičnijem srpskom muzičkom stilu u istoriji srpske muzike će da sačeka neka bolja vremena.

Da odmah kažem – za mene je Sinan 95% ono „Sinan Sakić & Južni Vetar“. Bilo je tu nekakvih solidnih uradaka i u post JuVe fazi (Lepa do bola npr.) ali to je kao ono što je Gilan radio van Dip Parpla ili kad su se raspali Flojdi. Ili Ozi sa Crazy Train. Poštujem, ali jednostavno nije to to.

Ovo je naravno nastavak tog trenda, ova pjesma djeluje kao da joj fali jedan kanal, na kome je ili ritam gitara ili tepih koji pravi klavijatura, čuje se samo bubanj, bas i solo gitara. Sinan nije uopšte u lošoj pjevačkoj formi na ovim snimcima, klasični Sinanov lament za nekom ženom, no nije ništa da se naježiš.

E da, ko nije znao, Sinan je zapravo umro, ima par godina.

Ocjena: 3,6 Milki Babović

Senidah – Jadnaja

 

Ok, očigledno da Senidah fura tu spiku „što me više prozivate da sam nepismena, ja ću više da forsiram tu RPNHMA/Neguj mo gramatiku i pravopis“. Jedino ne kapiram što pjeva kao da je preživjela moždani. Sve nekako djeluje sklepano i preko kurca, kao da je imala rok da nešto objavi.

Apsolutno nemam pojma o čemu (hoće da) pjeva u ovoj pjesmi, sem da je jadnaona. Jedino što vidim da je Breskvica šije sa duplo više pregleda za dva dana naspram Senidinih 4. Jadnaona.

Ocjena: 1,2 Milke Babović

Aca Lukas – Duge staze i Jednom

 

Aca Lukas bi na duge staze, ne znam je li ovo poziv na skijanje, Aco, sezona je gotova. Ok, kad preslušam malo pažljivije, Aca izgleda ima pojavu griže savjesti, bogami se brinem za Cou, da mu ne sjebe čuku ovo novo iskustvo. Neće više za jednu noć, neće na kratko, srce čisti jodom (?), muke su to.

Aca zvuči kao raspali Tifa, kapiram da su se tonci debelo namučili da sa snimaka iz studija izvuku nešto upotrebljivo, a i muzika je prilično zaboravljiva.

 

Druga stvar, „Jednom“ zato zvuči mnogo bolje, onako punokrvni narodnjak stare škole, Braja i Saša Nikolić nisu štedili na ovom, a bogami ima i muzičkih bravura, a bogami i dobrog teksta, možda je samo ona solo truba višak. Ovo je mnogo više po mom ukusu, čak i djeluje da je Aca prilikom ovog snimanja bio ako ništa drugo bolje naspavan. Tako da je ovaj dabl fifti-fifti, jedna mnjah i jedna vrlo solidna stvar.

Ocjene: 2,9 i 4,9 Milke Babović

 

Severina x Azis – Fališ mi

 

Čekaj, bre, je li ovo Debeli Bugarin Azis? Veze srpske i bugarske estrade su poznate, Azis bez problema pjeva na srpskom, zvuči kao Džole Džogani kome je šabanajzer u grlu odvrnut na 11, mislim da on i u pozadini pjesme zapijeva neke mujezinske pozive, Seve se i dalje fura da je megariba, samo u ponekom kadru uleti viseći višak kože, ali zato Azis izgleda bolje od 90% naše estrade, otkako je batalio lak za auto kao farbu za kosu. Pjesma ima neki zarazan štih, biće ovdje hita, nema veze što Autotjuna ima za izvoz i u Rusiju unatoč sankcijama.

Ocjena: 4,1 Milke Babović

Hladno pivo – Štetočine

 

Šta je ovo, festival „Izvođači koji najviše idu na ganglije Nemanji“? Evo ga i Hladno pivo!

No, hejt koji imam prema ovom bendu ostaviću za za naredni put kad izbace neko karakteristično sranje. Ovo zapravo nije toliko loše, pogotovo muzički, koliko meni na živce ide taj njihov (kao i svačiji) melodični pank. Ovdje ima solidnog prženja, dobrih gitara, dobrog brzog basa, a priča je (valjda) o ženi koja ubija dosadu dopisivanjem sa švalerom, tinder kombinacijom, šta god. Jedino što meni taj purgerski koji Mile Kekin forsira zvuči neozbiljno i gej – telka, plejka, ma idi u kurac, kako da te čovjek shvati za ozbiljno, imam osjećaj da me zajebava.

Ali nije loša stvar, poslušajte.

Ocjena: 4,4 Milke Babović

Kratki utisci iz Hrvatske:

Zo – Birala je svijet

 

Opa, hrvatski SARS! Šalim se, mada ima duvače, pjevača sa govornom manom, no ako ništa manje je pretenciozno i iritantno, spot je veseo i šaren, mada mi ovi likovi djeluju matoro za ovakve pjesme. No nekako je slatko.

Kries – Sve vam zdravo

 

Sa jednim članom ovog benda sam bio godinama prijatelj na FB, dok valjda nije pukla tikva oko kovida. Kries su stare kuke, world music u jednom vrlo autentičnom obliku, mada oblast iz koje dolaze nije moja omiljena. I ovo je neka valjda popevka međumurska, ili kakva god, kome se sviđa, bujrum, kvalitet nije upitan, ali nije za mene.

The Random – Bijele laži

 

Ako treba nešto da preporučim od novih stvari od bendova za koje nisam čuo, neka to bude ova. Gospođa Dolores Oštrić ima sjajan glas, ma šta glas, glasčinu, alt, tekst je blago pretenciozan ali odličan, glazba (za koju je zadužen valjda muž, ali možda i burazer Radovan Oštrić) je sjajna, adekvatno ističe u prvi plan tekst i glas Dolores. Ovo mi se dopada baš.

Headoneast feat. JAKOB – Ljubav

 

Popušta mi malo koncentracija, potrošio sam se dosta na bendove koje ne podnosim, ali da završimo nečim solidnim – odlična produkcija, stvar koja ima jednu čvrstinu, vrlo odlučno otpjevana, album se takođe zove Ljubav, moglo bi se preslušati.

 

I stigosmo i do kraja, hvala i svaka čast svakom ko je stigao do dna.

Author: predumisljanje

Lični blog sa razmišljanjima na temu politike, društva, istorije, Japana, sporta, filozofije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *